Politiek002 372 px

Politiek is een raar ding, not to mention the Brexit. Ik denk bij het woord politiek aan een enorme abstractie die handelt over zeer concrete zaken. Als ik een machine mocht bouwen die eruit zou zien zoals politiek eruitzag, stond hij op wielen. Tijdens het maken was hij mij al boven het hoofd gegroeid. De tandraderen waren hun eigen leven gaan leiden. Dagelijks reden de suppoosten mijn machine met veel krachtsinspanning waggelig en topzwaar een eindje naar rechts of naar links, al naar gelang de discussie die gaande was. De machine had veel techniek rondom, en was van hard materiaal met scherpe punten. Je zag ook veel losse delen bewegen, en moest uitkijken er niet door te worden neergemaaid. Dat was dan de buitenkant. Verder naar binnen was de constructie zo compact dat je niks meer zag. De binnenkant van mijn machine was eigenlijk het gevaarlijkst. Je wist niet wat er zich afspeelde. Ontploffingen waren niet uitgesloten. De machine zou flarden van gesprekken laten horen van keukentafels tot kabinet en wereldpolitiek en altijd ergens klonken in de achtergrond geluiden van oorlogen, zonder dit alles puntsgewijs te ordenen. Logica was ver te zoeken en bij ronkende retoriek blies de machine een zelfgenoegzaam mistwolkje uit, zoals bij Toppop destijds. Op gezette tijden staken mechanische armen bordjes op met objectieve feiten en drogredeneringen. Af en toe zou ik zelf naast mijn machine gaan zitten. Op veilige afstand, dat wel. Als ik weer een beetje gewend was aan het lawaai van alle stemmen en tandraderen, zou ik aan omstanders vragen wat medemenselijkheid eigenlijk voor hen is. Ik begreep ondertussen heel goed dat de machine hard nodig was, ik zou net als nu mijn stemrecht ten diepste koesteren, maar wist ook heel zeker dat ik liever naast mijn machine zat dan tussen de tentakels.

Daarom nu nog een gedicht:

*

Ze komen op een avond bij ons eten
de moeder en haar kinderen. Ze lacht,
ja, uit Aleppo, zegt ze dan. Zo zacht
alsof ze het al bijna was vergeten.

De bonen smaken goed, de kip is mals,
we praten, drinken, proosten op het leven.
Ik vraag: waar is je man? Dan maakt ze even
een snelle snijbeweging langs haar hals.

Ze ziet hem lopen langs de rozenhagen,
zijn sterke rug, zijn innerlijke rust
en om hem heen de geur van zomerdagen.

Misschien heeft ze hem wel nooit vaarwel gekust.
Ik durf het haar gewoonweg niet te vragen.
Dan vraag ik maar of ze een toetje lust.

Rikkert Zuiderveld

Uit: Een toon die in de stilte zoemt de 100 beste gedichten uit de Turing gedichtenwedstrijd 2015


Een toon die Turing foto bundel2015c

PS Ik heb het niet kunnen achterhalen maar deze Rikkert zal toch wel dé Rikkert zijn van dé Elly en Rikkert

PPS De reactiemogelijkheid onder het blog doet het na lange tijd weer, ik ben er heel blij mee. Als je nog iets wil toevoegen aan mijn machine, geef het hieronder gerust door, ik moet hem nog bouwen. 

 Illustratie: Heleen Bosma

 

Reacties  

Marialenn 16-04-2019 18:07
* Een unieke bundel met prachtige sonnetten van Rikkert: ‘Adam zaait radijzen’ (Uitgeverij Brandaan.)

ook nog van Rikkert
Antwoorden
Marialenn 16-04-2019 08:01
Inderdaad van Rikkert, zie:
https://ellyenrikkert.nl/sonnetten/de-maaltijd
Antwoorden
Heleen Bosma 16-04-2019 10:01
Goed speurwerk! Ik had een vermoeden maar kon het niet vinden. En sonnet is dus zijn dichtvorm. :-)
Antwoorden
Wim van Dooyewaard 15-04-2019 20:30
Ik zie je machine waar na 4 jaar een klein deur open gaat en er gewone mensen uitlopen. Na de verkiezingen gaan de mannen en vrouwen die verkozen weer de machine in.
PS: Net als Astrid denk ik dat het zeker Rikkert is van Elly en Rikkert is. Ik heb geen andere Rikkert Zuiderveld gevonden op Goegel.
Antwoorden
Heleen Bosma 16-04-2019 10:02
Haha, dat deurtje! Er zitten dus nog mensen in de machine ook, dat zou je haast vergeten. :-D
Antwoorden
Wim van Dooyewaard 16-04-2019 18:56
Politiek wordt bedreven door mensen voor mensen. We vergeten dat als we ze vervormen tot het beeld politicus in een wereld genaamd politiek, dat los van o m onze leefwereld bestaat. Een beeld dat door beiden kanten in stand wordt gehouden. Dan kan het iets onbeheersbaar, ongrijpbaar worden als jouw machine.
Antwoorden
Astrid 15-04-2019 19:48
Hoi Heleen,
Lijkt me ook dat dit dé Rikkert is van Elly en Rikkert.
Lees dat die in de oudejaarsconfer ence 'Rikkert scheurt het jaar door' o.a prikkelende sonnetten ten gehore bracht. Bovenstaande vind ik persoonlijk een voorbeeld van een prikkelend sonnet. En hoeveel Rikkert Zuidervelds zullen er in Nederland wonen? Acht de kans dus groot. (Maar weet het niet 100% zeker.)
Antwoorden
Heleen Bosma 16-04-2019 10:02
Marialenn heeft het inmiddels aangetoond, je vermoeden klopt. :-)
Antwoorden

Plaats reactie