Marije Langelaar uitsnede 372 x 243 px

Langelaar


In januari 2018 staan de gedichten van Marije Langelaar in de schijnwerpers van Dichter bij Dichters. We lezen vijf gedichten én als klap op de vuurpijl vertelt Marije live online over de gedichten die wij hebben gelezen.

Wie is Marije Langelaar? 
Marije Langelaar publiceerde drie bundels en is genomineerd voor de VSB-prijs in januari 2018. Aanvankelijk was ze in Arnhem en Nottingham opgeleid tot kunstenares tot het begon te wringen. ''Ik had tentoonstellingen in binnen- en buitenland maar ik zwierf liever rond dan dat ik vast zat op mijn atelier. Ik keek liever naar het waaien van de bomen. Ik bemerkte dat er in kijken een grote kracht verscholen zit. Echt Kijken.''

Ze kreeg een steeds grotere weerstand tegen het bewerken van materialen en stapte over naar het schrijven. ''Je kunt overal schrijven, en je hoeft niets mee te nemen enkel de rijkdom van je geest, jouw levenskracht, jouw zijn. Met woorden en letters bouw je hele werelden op en je nodigt de lezer uit deze te betreden.

Taal werd haar materiaal en de verwondering rond creëren bleef. ''Creëren is een boeiend proces. Wanneer vind de magie plaats en wanneer niet? Enkel wanneer de tover in het materiaal aanwezig is wordt het kunstwerk levend en krijgt het die onweerstaanbare aantrekkingskracht die inherent is aan een goed werk. Het is een fijne balans vinden tussen materiaal, grootte, vorm, zonlicht enzovoort. Elk kunstwerk, elk gedicht, elke creatie is een directe uiting van de belevingswereld van de maker. Hoezeer je zelf in brand staat zoveel vlamt het gedicht.''

Ze werkt momenteel aan haar vierde dichtbundel en een roman.

Dit zegt de pers:

Boordevol mooie, leuke en tedere regels. - De Morgen


In haar bundel De schuur in overtuigde Langelaar met poëzie die vervreemdend werkte en soms op hilarische wijze een panerotisch universum schetste waarin ook dingen bezield waren. 'Liefdesverbanden met de dingen,' noemde Langelaar dat. Toen al sloegen de vonken uit haar verzen. - Luuk Gruwez in De Standaard

Ongebreidelde avontuurlijkheid in taal en beeld. De grenzen van wat op welke manier in een gedicht kan worden gezegd worden niet alleen opgezocht, maar ook vrolijk en schaamteloos genegeerd. - Ons Erfdeel

 

Hoe werkt de Zweefduik? 

Elke week, vijf weken lang, staat er een gedicht voor je klaar op de site mét twee vragen én de mijmertip, speciaal voor jou bedacht. Je leest en beluistert en mijmert wanneer jij wilt. Want wat lees jij in deze gedichten? 

We starten op 3 januari 2018. Aansluitend op 6 februari van 19.30 tot 20.30 is dichteres Marije Langelaar live online te gast om te vertellen over de vijf gedichten. En natuurlijk gaan we haar vragen stellen over haar gedichten en haar kijk op poëzie. Het maakt niet uit waar jij bent, thuis, of op vakantie of op je werk, als je wifi hebt kan jij erbij zijn. Marije beantwoordt onze vragen en wisselt in het interview (door Heleen) met ons van gedachten over deze gedichten. Dichter bij Dichters kan niet wachten tot het zover is! Kan je er live niet bij zijn? Ook dan komt het goed, je krijgt de link naar het interview na afloop toegestuurd.  

In deze vijf weken vind je op het gezellige forum 24/7 de reacties van anderen, en ook dat brengt als vanzelf poëzie in jouw dagen. De gedichten reizen in alle lichtheid met je mee en geven je leven een prettige onderstroom, een verbinding met een diepere laag. En tegelijk altijd licht, altijd speels en altijd creatief.

Jouw VIP-plaats 

Dichter bij Dichters is blij en trots Marije Langelaar in de schijnwerpers te mogen zetten! En jij bent er bij vanachter je eigen computer, laptop, tablet of smartphone. Je zit als VIP eerste rang. Wil jij je aanmelden? Je bent van harte welkom. Aanmelden kan hier. 

Wanneer:
Januari 2018

Data gedichten:

Woensdag 3 januari gedicht 1
Woensdag 10 januari gedicht 2
Woensdag 17 januari gedicht 3
Woensdag 24 januari gedicht 4
Woensdag 31 janauri gedicht 5 

Datum online meeting met Marije Langelaar 

Dinsdag 6 februari van 19.30 uur tot 20.30 uur